Kita Aoyama
NTT Urban Development Corporation
 
This is a project that demonstrates a holistic design through both the architecture and interior design, as well as the spaces between, and produces a result that responds to a modern interpretation of a Japanese home. Conran and Partners endeavour to achieve a complete understanding of the spatial experience, designing a continuous journey from the street to the home and its most private areas, through a hierarchy of spaces and layers.

The concept was inspired by ‘Cushion pine at Aoyama’, a wood block print by Katsushika Hokusai from the series ‘Thirty views of mount Fuji’, created when this area was a green landscape traditionally occupied by the Samurai. The design references the essence of the print through the form of the building, its use of natural stone and a series of generous landscaped terraces. Returning the landscape to this urban neighbourhood.
 
The building responds to immediate built context in terms of scale and massing, yet its form is unique to the location. The densely planted ziggurat form of the building references the Hokusai image and the historical spirit of the area, but also creates an opportunity for an enhanced green environment at a local level within one of the great megacities of the world.

The building’s proximity to the Olympic park means it will be ideally positioned for the Japan 2020 Olympics in Minamiaoyama. Yet positioned far enough away to benefit from the private sanctuary of Aoyama.

Conran and Partners endeavours to apply an international insight to a local environment. Our approach is focused on the physical and cultural context of the location but also upon a determination to understand the end-user’s needs.
 
Photography by Luke Hayes
This is a project that demonstrates a holistic design through both the architecture and interior design, as well as the spaces between, and produces a result that responds to a modern interpretation of a Japanese home. Conran and Partners endeavour to achieve a complete understanding of the spatial experience, designing a continuous journey from the street to the home and its most private areas, through a hierarchy of spaces and layers.

The concept was inspired by ‘Cushion pine at Aoyama’, a wood block print by Katsushika Hokusai from the series ‘Thirty views of mount Fuji’, created when this area was a green landscape traditionally occupied by the Samurai. The design references the essence of the print through the form of the building, its use of natural stone and a series of generous landscaped terraces. Returning the landscape to this urban neighbourhood.
 
The building responds to immediate built context in terms of scale and massing, yet its form is unique to the location. The densely planted ziggurat form of the building references the Hokusai image and the historical spirit of the area, but also creates an opportunity for an enhanced green environment at a local level within one of the great megacities of the world.

The building’s proximity to the Olympic park means it will be ideally positioned for the Japan 2020 Olympics in Minamiaoyama. Yet positioned far enough away to benefit from the private sanctuary of Aoyama.

Conran and Partners endeavours to apply an international insight to a local environment. Our approach is focused on the physical and cultural context of the location but also upon a determination to understand the end-user’s needs.
 
Photography by Luke Hayes
Similar projects