QO Amsterdam
IHG
Interiors
 
QO, an IHG® hotel, seamlessly weaves luxury with holistic wellness and sustainability. Every aspect of the hotel is designed to reduce environmental impact and to create the best possible guest experience, for international and local guests alike, from the rooftop greenhouse to the intelligent façade and energy-saving features in its construction.

Our brief developed from a focus on the concept of ‘sustainability’ in its widest sense and how it is possible to design a high-end hotel which caters both to business and leisure travellers yet can still demonstrate a sensitivity to nature in every aspect of its operations. We have considered both how the customer experiences the space and importantly the views out over the city, parks and river, as well as the materials used. We spent a long time developing what ‘modern luxury’ really means to the experienced traveller and how to provide this in the hotel both physically and from a service perspective.
 
Layouts have been configured to ensure that views out are maximised from all areas of a room. Window bench seats offer guests the opportunity to enjoy vistas across the city and river, while maximising natural daylight. This theme is continued in the hallways, all of which end in a window, ensuring a continuous connection between inside and outside spaces as guests move between their rooms and the public areas.
QO, an IHG® hotel, seamlessly weaves luxury with holistic wellness and sustainability. Every aspect of the hotel is designed to reduce environmental impact and to create the best possible guest experience, for international and local guests alike, from the rooftop greenhouse to the intelligent façade and energy-saving features in its construction.

Our brief developed from a focus on the concept of ‘sustainability’ in its widest sense and how it is possible to design a high-end hotel which caters both to business and leisure travellers yet can still demonstrate a sensitivity to nature in every aspect of its operations. We have considered both how the customer experiences the space and importantly the views out over the city, parks and river, as well as the materials used. We spent a long time developing what ‘modern luxury’ really means to the experienced traveller and how to provide this in the hotel both physically and from a service perspective.
 
Layouts have been configured to ensure that views out are maximised from all areas of a room. Window bench seats offer guests the opportunity to enjoy vistas across the city and river, while maximising natural daylight. This theme is continued in the hallways, all of which end in a window, ensuring a continuous connection between inside and outside spaces as guests move between their rooms and the public areas.
 
speech mark grey
While each room is compact – as you would expect in a ‘city hotel’ format where space is at a premium – we have focused on keeping the bathroom and entry areas as open as possible to give a sense of integrated spaciousness. The design overall is unashamedly contemporary and clean with careful attention to material and detail. Each room is divided by an elegant brass and glass screen which provides a visual break but does not divide the space. In contrast to this refined design element, we have employed a classic external-grade brick for the bathroom walls to reference the most prominent building material used and offer a visual connection between external and internal surfaces in every room. The use of brick hints at the wider concept of ‘textural materiality’ and the use of materials in their original form – including natural oak and leather – can be found in the design of other features in the room. This lends tactility to the interiors that, combined with the sense of space and quality of materials, helps to encapsulate the concept of ‘luxury’ in the QO brand.
 
Tina Norden, Director | Conran and Partners
Awards
 
 
 
FX Awards
Hotel
 
2018
QO Amsterdam
Shortlisted
 
 
AHEAD Europe
Urban Hotel | New Build
 
2018
QO Amsterdam
Shortlisted
 
 
Similar projects