200 Gray’s Inn Road
Great Portland Estates
 
 
Blurring the boundaries between work and play
The new ground floor space at 200 Gray’s Inn Road exudes the feel of a private members’ club, blended with café culture and a hotel experience all within a single space.
Photography by Anna Stathaki
20190408-200graysinnrd-390-edited.jpg
Great Portland Estates plc (GPE) commissioned Conran and Partners to redesign the ground floor of one of London’s most prominent office buildings, 200 Gray’s Inn Road. Originally designed by Foster + Partners in 1991, the building is occupied by several high-profile media organisations, including ITN Productions, ITV and Warner Bros.

GPE felt that the conventionally configured office reception was no longer fit for purpose and sought to adapt the space to respond to the changing work culture of modern occupier and compete with the maturing and agile co-working, short-lease sector.
arrow-left-greyarrow-left-black
arrow-right-greyarrow-right-black
conran-and-partners-200-grays-inn-road-anna-stathaki-3.jpg
conran-and-partners-200-grays-inn-road-anna-stathaki-3.jpg
 
 
The updated design of the reception area exudes the feel of a private members’ club, blended with cafe culture and a hotel experience all within a single space. The new ground floor has transformed the arrival experience and provided a much-needed amenity, changing the way occupiers and visitors use the building.
20190408-200graysinnrd-482_7cOgcVS.jpg20190408-200graysinnrd-482_7cOgcVS.jpg
The building’s original architecture uses materials which are simple but robust, predominantly concrete, granite, aluminium and glass. Equally authentic materials have been included to warm and soften areas of the ground floor, including terrazzo, metal, timber and leather.

The design serves to provide a stronger connection between the external, urban environment and the building’s interior at street level, breaking down the barrier between the public and corporate environments and drawing people into the space.
20190408-200graysinnrd-446.jpg
In some places, the design creates new interventions. For example, lighting elements are installed within the existing structural concrete coffers to complement the inherent design features of the building, while oak panels and partitions give a warm, natural and soft feeling to the ground-floor area. The design includes lounge seating, booths and sharing tables, to encourage users to engage with the various different spaces.

Other key features include a bespoke reception desk designed in terrazzo, and a co-working table to encourage staff to use the space as an extension of their offices.
thumbnail-20190408-200graysinnrd-177.jpg
Our concept seeks to retain the spirit of the original design by taking cues from the order and proportions of the existing building, while maximising usage of the ground-floor space and keeping interior architecture interventions to a minimum. The result is a space with a real warmth and energy about it.
arrow-left-greyarrow-left-black
arrow-right-greyarrow-right-black
20190408-200graysinnrd-103_h2nhTGz.jpg
20190408-200graysinnrd-103_h2nhTGz.jpg
 
 
’We were impressed by Conran and Partners’ approach, bringing innovative design to the space while respecting the original building. Conran and Partners has delivered a unique space for our occupiers and for London.’
 
Laurie Low | Senior Portfolio Manager, Great Portland Estates plc
Awards
 
 
 
Mixology Awards
Workplace Interiors
 
2020
200 Gray’s Inn Road
Shortlisted
 
 
BCO Award
 
2020
200 Gray’s Inn Road
Shortlisted
 
 
FRAME Awards
Small Office
 
2019
200 Gray’s Inn Road
Longlisted
 
 
AJ Retrofoit Awards
Offices under 2000sqm
 
2019
200 Gray’s Inn Road
Shortlisted
 
 
Dezeen
Small Workplace Interiors
 
2019
200 Gray’s Inn Road
Shortlisted
 
 
Similar projects