Futako Tamagawa | Retail Park
Futako-Tamagawa Committee
Architecture
 
At the time of construction this was Tokyo’s largest single development, located on the south-west edge of the city alongside the Tamagawa River. We won the project in limited international competition in 2004, and when completed it will provide a total of 400,000m² of retail, office, leisure and residential buildings, as well as a new city park.

The masterplan concept for the site is based on creating a generous soft landscape, dissected by a central promenade that connects the various buildings from the railway station to the west through to the residential towers to the east. The design of the buildings, which all settle on a unifying stone plateau, responds to the changing environment on this route. The feel is more solid and vibrant around the railway station, then becomes lighter and finer in detail as it moves to the east, representing the journey from the city to nature.
 
In addition to the landscape and park for the use of the whole neighbourhood, the project delivered 260,000 square metres of mixed-use development including two department stores, a retail galleria, an office building, three residential towers ranging from 28 to 40 storeys, as well as two low rise residential buildings providing a total of 1,000 apartments.

The residential element of the project won a 2011 Good Design Award (Japan) and the entire project was commended by the 2011 Architectural Association (Japan).
At the time of construction this was Tokyo’s largest single development, located on the south-west edge of the city alongside the Tamagawa River. We won the project in limited international competition in 2004, and when completed it will provide a total of 400,000m² of retail, office, leisure and residential buildings, as well as a new city park.

The masterplan concept for the site is based on creating a generous soft landscape, dissected by a central promenade that connects the various buildings from the railway station to the west through to the residential towers to the east. The design of the buildings, which all settle on a unifying stone plateau, responds to the changing environment on this route. The feel is more solid and vibrant around the railway station, then becomes lighter and finer in detail as it moves to the east, representing the journey from the city to nature.
 
In addition to the landscape and park for the use of the whole neighbourhood, the project delivered 260,000 square metres of mixed-use development including two department stores, a retail galleria, an office building, three residential towers ranging from 28 to 40 storeys, as well as two low rise residential buildings providing a total of 1,000 apartments.

The residential element of the project won a 2011 Good Design Award (Japan) and the entire project was commended by the 2011 Architectural Association (Japan).
Similar projects