Anston House
First Base / Hyde Group
 
 
Landmark development for Brighton
A residential led mixed-use scheme of dynamic tall buildings, incorporating a bespoke terracotta facade.
Visuals by Aleena Khan
anston-render2.jpg
Conran and Partners was invited by First Base to develop a scheme to meet the challenges of the complex, brownfield, major development site which had remained dilapidated for 30 years.

The rhythm of built forms and palette of materials, including profiled glazed terracotta tiles and weathered brick, draws on the local vernacular to create a contemporary landmark adjacent to the listed Preston Park and gateway of mainline railway and road routes entering the city.
arrow-left-greyarrow-left-black
arrow-right-greyarrow-right-black
conran-and-partners-anston-house-materials.jpg
conran-and-partners-anston-house-materials.jpg
 
 
The valley location is a distinct area and destination within the city, defined by the vast civic park, surrounding Victorian villas and ancient Elm trees.

A comprehensive consultation process was undertaken involving local residents and conservation groups to develop the design. Substantial overshadowing and daylight analysis were undertaken on a variety of massing forms to arrive at the dynamic proposal.

The scheme creates 229 new homes within a series of tall, slender and low sweeping forms that respond to the site context and orientation. A work space hub at ground floor activates the street frontage and landscaping and new tree planting restores the tired public realm along Preston Road.
anston-house_KuitEPB.jpg
Local policy allocations for high density and a tall building corridor across the run of sites to the south west of Preston Road set a brief for scale that had to be carefully balanced against the sensitive context of the listed park and terrace of Victorian terraces to the rear of the site, below the elevated railway. The proposals achieved planning approval and will provide much needed new, contemporary homes and work space within the city.
anstonhouse-visual.jpg
Similar projects