Toplocks
Catalyst
 
 
New homes on a site where industry, canal and natural habitat meet
We have celebrated Toplocks’ unique location to provide much needed homes, integrating new green spaces and respecting the site’s existing biodiversity.
conran-and-partners-toplocks-cgi-1a.jpg
Catalyst Housing Association bought the Southall site on the open market in 2014 with the ambition of delivering a 100% social housing scheme which provides 26 high quality, family sized homes let at social rent.

Alongside the new homes, the scheme seeks to protect and enhance the area’s biodiversity and green space by including new landscaping, green roofs, a central play area and a new orchard in the nearby Glade Lane Canalside Park.
conran-and-partners-toplocks-cgi-2c.jpg
The site is interestingly bound by industrial use to the north, residential use to the south, and a canal with residential moorings to the west.

The masterplan therefore responds to each of the uses, presenting a cluster of homes with a protective edge adjacent to industrial use and an anchor building that acts as a local wayfinder adjacent to the canal.

The main arc of the masterplan layout turns its back on the adjacent industrial site and acts as a protective buffer to the open amenity at the heart of the development. This comprises of largely inward facing homes inspired by the traditional mews house with roof top gardens.
'The proposal complements and draws on the existing context – in this case a wonderful mix of industry, canal and natural habitat – to create new homes, green space and connections that will make a valuable contribution to the neighbourhood overall.'
 
Vic Whenray | Partner at Conran and Partners
conran-and-partners-toplocks-masterplan.jpg
The scheme takes a low-density approach, with the majority of the homes being large family houses. Ealing, along with the rest of London, is suffering a serious shortage of large, new build homes for families either on the waiting list or in unsuitable accommodation.

To enhance the area’s biodiversity and green space we have carefully considered the landscaping, added green roofs to buildings, preserved natural habitat, while minimising our built footprint and implementing a long-term biodiversity plan.

The layout of the homes has been designed so that residents and visitors can engage with the neighbourhood’s green features, by focusing them onto the new community
Similar projects