Brighton and Hove’s newest neighbourhood gets approval for the first phase

Posted: 12/01/17
 

Our design for Court Farm House has been granted planning permission by Brighton and Hove City Council. The contemporary 69-unit scheme will deliver much-needed new homes for the area and forms the initial phase of one of the largest open sites allocated for development within the Council’s City Plan.

The imaginative and sensitive design, on behalf of Thornton Properties, is configured as four separate buildings of three-to-four storeys, arranged around a series of open, green courtyard spaces. Situated along the northern edge of Toad’s Hole Valley, the development will include a mixture of 7 one-bed, 34 two-bed and 28 three-bed homes, as well as 107 car parking spaces and 132 cycle spaces.

The Council has acknowledged that the scheme’s 40 per cent affordable housing component is not visually distinctive or separate from the private market units and will be built to the same high standards of design and quality. The wider Toad’s Hole Valley area is identified within the City Plan as providing a minimum of 700 new homes, employment space, a new secondary school and ancillary support uses such as shops and community buildings.
speech mark grey

…the proposal would enhance the urban rural interface in this location and would not have a significant adverse impact upon the conversation or enhancement of the adjacent SDNP’s (South Downs National Park’s) natural beauty… massing and height are appropriate, in particular when it comes to long views.

Quoted from the officer’s report to the planning committee which recommended approval
The design maximises the south-facing views towards the sea and orientates living spaces away from the adjacent busy A27 and King George VI Avenue. The scheme will be circled by copses of new trees - a reference to the historic presence of Hill Forts across the South Downs.

The outer elevations of the development face westwards, northwards and eastwards, following the curve of the site boundary and surroundings roads. The vertical rhythm and colour of the encircling trees is replicated by an applied screen of bronzed aluminium fins on the outward-facing elevations of the buildings.

These fins also serve to frame distant views for residents. The interior elevations face onto - and enclose - calmer, green spaces open to the light with views southwards, towards the sea.

The white and light-grey multi-stock brickwork references the downland chalk geology of the site. The darker brick façade of the external elevations is intended to reference the flint-walled agricultural buildings and enclosures to be found in nearby Tongdean and Patcham, as well as the brick buildings typical of Sussex architecture.
Similar posts