Cop a load of that! Coppetts Wood gets a unanimous vote of approval.

Posted: 22/02/17
 

We are delighted to have been granted full planning permission for our housing regeneration design for Catalyst Housing. Located in characterful part of Muswell Hill, the new-build architecture will reinstate a strong street frontage with enclosed landscaped courtyard. A contemporary material palette responds to the red brick vernacular of the surrounding neighbourhood.

speech mark grey

It is considered that the proposal is a high quality scheme of an excellent and bespoke contemporary design.

Haringey Council - In the case officer's formal recommendation
The scheme includes 80 new residential units comprising 69 flat apartments across three building blocks and also 11 houses and a new landscaped public realm.

Architectural Design Approach

Our key design principles were to establish a contextual material palette with contemporary aesthetic whilst reinforcing the Victorian street patterns and re-establish an appropriate grain to Coppetts Road.

We began with a detailed site analysis which enabled us to increase building heights and unit numbers and density, whilst decreasing impact on neighbouring properties, and giving more ground level space to landscaping.

A new entrance from Coppetts Road will lead to a central tree-lined street, framing a view through the heart of the development. A second pedestrian route through a pocket green space will be created from Osier Crescent into the development, carefully landscaped to provide a more intimate garden scale. In order to develop a varied streetscape, houses are laid out with traditional front garden associated with each unit.
View from Coppetts Road towards the new red brick street frontage and gateway to the scheme
Context/Integration/Materiality

As part of the design process, we extensively tested the existing buildings for suitability for refurbishment and found that in balance, their demolition was more beneficial to the community as a whole. This significant but extensively argued decision allowed us to move forward with a scheme which provided significantly more affordable housing, but which also imposed a responsibility to deliver a new set of buildings of equally high quality to those demolished that also act as a focal point for the community.

Careful consideration went into the choice of materiality as we studied the detailing and materials of the local area in order to find a contextual palette that would seamlessly integrate into the community. The character of Muswell Hill will be threaded through out the design with red facing brick, contrasting bright white stone banding, geometric tiles and light bronze metalwork.
Equal in importance to the architecture is the green space. From enclosed to open, each space has a distinct character
Landscape

As one of the last remaining parts of the original Coppetts Wood, the site contains numerous mature and locally significant trees. Retaining these formed a key part of the design strategy - influencing both the position and scale of the new buildings - which, when combined with a thoughtful and responsible landscaping design, create a development which is in synergy with the landscape.

Whilst some low quality trees were removed, significantly more mature and hardier varieties are to be planted which support, frame and assimilate the new architecture.
A view of the landscaped internal courtyard
Sustainability

Our belief is that the foundation of a sustainable development, is creating a high quality building that has an extended lifespan, and low energy use, with as small an impact on the environment as possible.

This scheme incorporated a photovoltaic array, extensive green roofs, a sophisticated SUDS system, and a high-performance thermal envelope which exceeds Building Regulations.

In addition to retaining all the Category A and B trees on site, we have also taken care to increase animal habitat and nesting facilities in order to improve wildlife numbers in the area.
Read more about the scheme in Property Week here
Similar posts